An Original Artist is Unable to Copy

Eén ding is zeker, Milan Design Week bezoeken in maar liefst twee dagen is een ratrace. Ik zou langer gaan maar vanwege stakingen werd mijn vlucht tot twee keer toe gecanceld. De tweede keer stond ik zelfs al op het punt om naar Schiphol te gaan. Het leek wel alsof ik niet naar Milaan mocht… Maar natuurlijk liet ik het niet zomaar aan mij voorbij gaan en dus boekte ik mijn vlucht voor twee dagen later. Ik besloot er maar een spelletje van te maken om zoveel mogelijk te zien in een veel te korte tijd. Dus bezocht ik de Salone del Mobile, dook ik in de design districten en kwam ik aan al 30.000 stappen op de eerste dag.

Ook hield ik geen pauzes dus at ik tussendoor of onderweg. Alles wat mij interessant leek, legde ik vast met mijn camera en ik klikte diezelfde dag wel drie SD kaarten vol. Ook de tweede dag ging in een rap tempo omdat ik mijn lijst met ‘to visit’ wilde afstrepen. Natuurlijk wist ik dat ik niet alles kón bekijken, maar het was leuk om te doen alsof dat me wel ging lukken. Dus hopte ik van locatie naar locatie te voet of met het ov. Als kers op de taart was een temperatuur van +/- 35 graden zonder bewolking ook nog een leuke extra uitdaging.

Een ode aan het ambacht

Twee van mijn favoriete highlights waren LOEWE en Hermès. De kunst van het weven was de signature van LOEWE tijdens Milan Design Week. Ze experimenteerden met leer-, stro- en papier- weeftradities. LOEWE kijkt naar de traditionele ambachten zowel uit Spanje als uit het buitenland, waarbij eeuwenoude technieken in iets onverwachts worden omgezet. [1] Het concept ‘WEAVE, RESTORE, RENEW’ gaat over het hergebruiken van voorwerpen en materialen die vergeten of afgedankt kunnen zijn, door ze te transformeren in manden, handtassen, vazen en meer. Creaties waarvan de nauwkeurigheid en uniekheid vanaf spatte. Ik ontdekte een aantal mooie wevingen en materialen.